Någon påstår sig vara vegan, en annan påstår sig vara vegetarian, sen finns det den som påstår sig vara flexitarian… och inte heller slutar det här, nej, listan kan göras lång med en rad olika begrepp som för den utomstående kan vara mycket förvirrande.

Så låt oss först och främst börja med att svara på frågan: Vad är skillnaden på vegetarian och vegan?

Vegetarian och vegan är egentligen samma sak. Både vegetarianer och veganer väljer att äta en 100 procent växtbaserad kost. Den enda skillnaden mellan dessa två är att vegetarianer enbart utesluter att äta en animalisk kost, medans en vegan utesluter att använda allt som kommer från djurriket, som till exempel skinn- och ullprodukter.

Kort och gott så är vegan och vegetarian egentligen samma sak när det kommer till kosthållningen, alltså att båda helt utesluter animalisk föda.

Så varför säger då en del vegetarianer att de äter ägg och andra att de dricker mjölk? Då är de väl egentligen inte vegetarianer, eller hur ligger det till? Svaret på den här frågan är nej, om en person äter ägg och/eller dricker mjölk kan hen inte enligt livsmedelsverkets definition kalla sig för vegetarian och det här är anledningen bakom att flera nya begrepp såsom “Lakto-ovo-vegetarian” har uppkommit. Så för att släppa på förvirringen så skapade jag en liten ordlista för att definiera de olika begreppen en gång för alla.

Vegetarisk ordlista:

Vegetarian

Enligt Nationalencyklopedins definition äter en “sann” vegetarian enbart föda från växtriket. Ofta likställs vegetarianer med lakto-ovo-vegetarianer, vilka är de som inte äter kött, fisk, skaldjur eller fågel, men fortfarande äter ägg och mejeriprodukter. Enligt Livsmedelsverkets definition så är, (dock inte definierat i lagstiftningen), en vegetarisk och vegansk kost samma sak, alltså 100 % växtbaserad och av denna anledning ska ett livsmedel som märkts “vegetariskt” också vara veganskt.

Här är ett litet citat från Livsmedelsverket:

“Det får till exempel inte stå att ett livsmedel är vegetariskt om det har ingredienser som kommer från djur. En ”vegetarisk burgare” får inte innehålla fiskprotein.” -Livsmedelsverket

Vegan

Precis som en “sann” vegetarian, äter en vegan ingenting som kommer från djurriket, alltså varken kött, fågel, ägg, fisk, skaldjur, gelatin eller honung. Den största skillnaden mellan en vegetarian och vegan, vilket också är anledningen till att båda begreppen finns, är att veganism är mer en livsstil som sträcker sig utanför bara kosthållningen. Veganer använder därför inte heller produkter som har framtagits med påverkan på djurriket, som till exempel skinn, ull, vaxprodukter eller djurtestad kosmetika.

Flexitarian

En flexitarian är precis som du hör på namnet, en person som försöker få in så mycket vegetabilisk kost som möjligt men utesluter inte kött helt, alltså en person som är vegetariskt flexibel. Många flexitarianer har till exempel dagar i veckan då de inte äter kött alls, medans andra äter en helt växtbaserad kost men om de bjuds på kött, fisk, fågel eller andra animalier så kan de fortfarande äta det.

Lakto-ovo-vegetarian

Det är här den största förvirringen kring vegetarianism uppstår. Många tror att en vegetarian äter mejeriprodukter eller ägg, men så är inte fallet. Om du äter av båda dessa produkter är du alltså en Lakto-ovo-vegetarian. Det finns även de som enbart kallar sig Ovo-vegetarianer, vilket betyder att de förutom en växtbaserad kost också äter ägg men inte mejeriprodukter. Sen finns det de som enbart kallar sig för Lakto-vegetarianer, vilket betyder att de förutom en växtbaserad kost också äter mejeriprodukter men inte ägg.

Pescetarian

En pescetarian äter inte kött eller fågel men äter fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter.

Pollotarian

Pollotarianer äter inte kött eller fisk men äter fågel, ägg och mejeriprodukter.

Demi-vegetarian

En demi-vegetarian väljer att utesluta rött kött (gris, ko, lamm, vilt) från sin kost och äter enbart vegetariskt samt fågel och/eller fisk/skaldjur

Varför väljer folk att äta vegetariskt?

Det kan finns flera anledningar bakom att folk väljer att äta vegetariskt. En del väljer att äta mer vegetariskt av miljöskäl eller hälsoskäl, andra av etiska eller religiösa skäl och andra helt enkelt för att de tycker det är godare. En del har svårt att släppa helt och hållet på animalier vilket förklarar varför de tidigare nämnda orden och definitionerna har tillkommit.

Jag tänkte avsluta denna artikel med en liten kort sammanfattning av de olika anledningarna till att folk väljer att äta en mer vegetarisk kost och varför det är en bra sak att göra.

Vegetarisk kost och miljö

Många väljer att äta en vegetarisk kost av miljöskäl och anledningarna bakom det är goda:

När det kommer till miljön så har en vegetarisk kost visat sig ha stor positiv påverkan. Framställningen av kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Till exempel så släpper kor och får ut stora mängder metan, vilket är en växthusgas som är betydligt mycket mer kraftfull än koldioxid. Djurens avföring, gödsel och produktion av foder står också för stora utsläpp.

Inte bara det, majoriteten av världens djuruppfödning är dessutom väldigt ineffektiv. Det har visat sig att djuren matas med en stor mängd kalorier från växter och plantor som istället för att passera genom djuren, skulle kunna gå direkt till människor. Alltså är det inte bara onödigt att föda upp djuren på kost som vi egentligen skulle kunna äta direkt, det är dessutom mycket skadligt för miljön.

Vegetarisk kost och hälsa

Behöver vi inte äta animaliska livsmedel och i synnerhet kött för att må bra? Svaret är nej, det finns gott om näringsämnen och protein från växtriket – bönor, linser, nötter, kikärtor och soja är några exempel på hälsosamma livsmedel med både protein och andra nyttigheter.

Faktum är att idag äter vi svenskar i genomsnitt så mycket kött att vi ökar risken för bröstcancer, tarmcancer, diabetes, övervikt och hjärt-kärl sjukdomar. Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Världscancerfonden rekommenderar alla tre att vi minskar vår konsumtion av animalier på grund av hälsoskäl.

Vegetarisk kost och etik

Bland de mest framträdande ämnena inom mat-etik är frågan ifall det är rätt att äta animalier, i synnerhet kött. Många väljer helt enkelt bort animaliska livsmedel för att de tycker att allt liv, inte bara människor, har rätt att leva och må bra. Anledningarna bakom varför folk väljer att bli veganer eller vegetarianer tänkte jag gå in djupare på i en annan artikel. Men däremot tänkte jag avsluta den här artikeln med följande påstående och fråga:

Eftersom vi inte bara kan överleva, utan även frodas på en växtbaserad kost, är det inte då onödigt att så stora mängder djur ska behöva lida och dö enbart för att många av oss tycker kött smakar gott? För det första så är smak en vanesak och och för det andra så finns det så många veganska substitut till kött och annan otroligt god vegansk mat.